Barokní banket à la française - fotografie
5. 8. 2023

V rámci Letního barokního festivalu Plzeňského kraje jsme v sobotu 5. srpna 2023 organizovali dvě komentované hostiny ve stylu francouzského dvora Ludvíka XIV. pod odborným vedením pana Milana Svobody a jeho spolupracovníků, odborníků a milovníků historie a stolování (spolek Mensa Nobilium, Vítězslav Ivičič, Petr Zámostný, Libuše Ruizová, Dominika Ruizová, Eva Löw). O květinovou výzdobu se postarala Hana Kindelmannová Šebestová. Hostinu na loutnu doprovázel Přemysl Vacek.
Podávaly se ústřice s domácím chlebem, solí a citronem, křepelka plněná foie gras s černým lanýžem a omáčkou z madeiry, šampaňský citrónový sorbet s bergamotem a pomerančovým likérem, zvěřinová paštika v máslovém těstě s křepelčím vajíčkem, daňčí pečeně s divokou omáčkou a lesním ovocem, ananasová zmrzlina z historické formičky, créme Chantilly a marcipánový dortík zdobený jedlým zlatem. Pokrmy byly připraveny podle dochovaných receptů. Stůl byl prostřen podle rytiny z roku 1715 z knihy Nouvelle instruction pour les confitures od Françoisa Massiolota.
Fotografie z Barokního banketu
Více fotografií naleznete na FB zámku.
Barokní banket à la française se uskutečnil za finanční podpory Plzeňského kraje.
Další akce konané v rámci Letního barokního festivalu naleznete zde.